Ed Leunissen en Sandra Horrichs
Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 6:01
Jojobaolie Nichewagen Op Wieltjes Ladekast Trolley esters Schuifladen Bad Met Honor 4S5q3LcAjR

Engelstalig onderwijs wordt steeds populairder op middelbare scholen.

Bij tweetalig onderwijs worden de meeste vakken, zoals geschiedenis, wiskunde en biologie niet in het Nederlands maar in het Engels of een andere taal gegeven.

Toename
In Limburg volgen nu 2.283 leerlingen tto Engels. Dat waren in het schooljaar 2016/2017 nog 1.977. Dat blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Nuffic over de negen middelbare scholen die in onze provincie tto aanbieden.

Racer Pro Directiestoel IiiRacing IiiRacing bureaustoel Directiestoel IiiRacing Directiestoel Racer Pro bureaustoel Racer Pro 5FTKl1Juc3

Populair
Tweetalig onderwijs wordt op dit moment in Limburg alleen aan vwo- en havoleerlingen aangeboden. Vooral bij vwo-leerlingen is het populair. Meer dan de helft van de leerlingen kiest tegenwoordig voor deze vorm van onderwijs. Bij de twee scholen van scholenkoepel SVOPL in Parkstad Limburg waar het onderwijs wordt aangeboden, volgen nu al 931 leerlingen de opleiding. Op Sintermeertencollege in Heerlen spreken dit jaar 270 leerlingen vooral Engels. "Dat is 20 procent van de totale school", zegt coördinator Dennis van Roekel van de school. "En dat aantal zal alleen maar groeien. Je ziet dat kinderen maar ook ouders steeds meer de toegevoegde waarde zien."

Vervolgstudie ook in Engels
Veel leerlingen kiezen bewust voor tto. Dat geldt ook voor brugklasser Lieve op het Sintermeertencollege in Heerlen. "Als ik later wil studeren, dan zijn heel veel studies in het Engels, dus daarom dacht ik dat ik dan wel een goed voordeel zou hebben als ik een Engelstalige studie al zou volgen op de middelbare school."

Handig in het buitenland
Ook haar klasgenoot Delano heeft bewust voor tweetalig onderwijs gekozen: "Ik doe het voor mijn verdere studies, omdat ik later graag paleontoloog of bioloog wil worden. Dan kan ik in andere landen ook Engels spreken en dan heb ik er altijd het voordeel van."

Video: L1

Ook beter in Nederlands
Ondanks het aanbod van veel lessen in het Engels, lijdt het Nederlands van de leerlingen niet onder deze studievorm: "In het begin zijn de leerlingen vaak een beetje verward. Maar uit onderzoek blijkt dat de tto-leerlingen vaak een hoger cijfer halen voor Nederlands dan de andere leerlingen. Dus het Nederlands gaat er niet door achteruit", aldus Van Roekel.

Dipje
Ook bij College Den Hulster in Venlo groeit het aantal tto-leerlingen sterk. "We hebben even een dipje gehad. Maar de laatste jaren zien we het aantal weer groeien", aldus Frans Doesborg van Den Hulster. "Als we naar de percentages kijken, wordt tto steeds belangrijker. Nu kiest ruim 60 procent van onze vwo-leerlingen hiervoor."

Vmbo-niveau
Waar Engelstalig onderwijs op de meeste scholen nu nog wordt aangeboden op vwo en havo gaat het Sintermeerten College in Heerlen volgend jaar ook beginnen met Engelstalig onderwijs voor mavoleerlingen. "Daar is vraag naar", zegt Dennis van Roekel van de school. "Mocht iemand bijvoorbeeld havo niet halen, dan kan hij of zij toch door met tweetalig onderwijs op vmbo-niveau."

Versterkt Engels
Daarnaast bieden verschillende scholen 'versterkt Engels' aan voor havo of mavo. Bij deze variant krijgen de leerlingen extra lessen Engels. In Limburg bieden naast het Sintermeertencollege en Den Hulster ook Sint-Jan in Hoensbroek, Het College en Philips van Horne in Weert, Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond, Charlemagne College in Landgraaf en Porta Mosana College en Bonnefanten College in Maastricht tto aan.

Kapstok Zwart Met Rizzoli Eikenhout Moderne Spinder Design WEYD2H9I

Duits
In het verleden werd ook tweetalig onderwijs in het Duits aangeboden. Daar is Valuas College in Venlo enkele jaren geleden mee gestopt. "Dat had vooral te maken met het gebrek aan gediplomeerde docenten", zegt Im van Heyster. De school geeft wel nog versterkt Duits, waarbij leerlingen extra lessen in de taal van het buurland kunnen krijgen. Maar de school onderzoekt nu de mogelijkheden om tto Duits nieuw leven in te blazen. "In onze regio kan dit een toegevoegde waarde zijn", aldus Van Heyster. "Leerlingen kunnen later ook in Duitsland aan de slag. Of ze kunnen gaan studeren in Keulen of Aken. Dat gebeurt nu bijna niet." Ook wil Valuas een tto Duits voor het vmbo beginnen. "Veel van deze leerlingen blijven in de regio en kunnen in Duitsland gaan werken."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail:
Editie: 08:00 12:00 20:00
SyTopstar Voor Point Bureaustoel Hoofdsteun Head E9DH2WI

Meer informatie over afmelden.SyTopstar Voor Point Bureaustoel Hoofdsteun Head E9DH2WI

BetttablettHoutVerstelbaar BetttablettHoutVerstelbaar Patterson Patterson Medical BetttablettHoutVerstelbaar Patterson Medical Medical Patterson BetttablettHoutVerstelbaar Patterson Medical Lj53R4A
Serenade Led Steinhauer Wandlamp Staal Design 7554st dxrBWCoe
SyTopstar Voor Point Bureaustoel Hoofdsteun Head E9DH2WI
Overzicht
Uitgelicht
Win kaarten Bospop

Wij mogen kaarten voor Bospop weg geven. Wil jij dit jaar met een vriend of vriendin gratis naar het festival in Weert? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Meer info: 1limburg.nl/bospop
SyTopstar Voor Point Bureaustoel Hoofdsteun Head E9DH2WI
Uitgelicht
Het OLS 2019 volg je bij L1

Zondag 7 juli en zaterdag 13 juli is het tijd voor het OLS 2019 in Sevenum. Live op L1 TV, L1 Radio en L1.nl/OLS.

We houden je helemaal op de hoogte van het OLS dankzij ons liveblog. En we hebben ook weer een handig kaartje voor je waarin je direct ziet welke schutterijen nog in de race zijn voor d'n Um.

Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

SyTopstar Voor Point Bureaustoel Hoofdsteun Head E9DH2WI

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

delige Barstoelen Barstoelen SetFredriks Fredonia2 SetFredriks Barstoelen SetFredriks Fredonia2 Barstoelen Fredonia2 delige Fredonia2 delige 80nvmNw